GOUDPLEVIEREN EN WILSTERFLAPPERS - Compl. met de CD-ROM - In perfecte staat!

  • title
  • title
  • title

Beschrijving

Joop Jukema, Theunis Piersma, Jan B. Hulscher e.a. GOUDPLEVIEREN EN WILSTERFLAPPERS - EEUWENOUDE FASCINATIE VOOR TREKVOGELS -, Met de CD-ROM, 272 blz., rijk geillustreerd in kleur en zwart/wit, hardcover ca. 29x21.5cm., bibliografie, register op plaatsnamen, register op persoonsnamen, Fryske Akademy & KNNV, Leeuwarden / Utrecht, 2001. Een perfect - in zeer goede staat - exemplaar van deze interessante en fraaie uitgave! Verzending per post na ontvangst betaling. Verzendkosten koper. Kzw12

Samenvatting: Goudplevieren, ook wel 'wilsters' genoemd, broeden duizenden kilometers ten noorden van Nederland. Tijdens de trek, in het najaar en vroege voorjaar , bevolken ze de graslanden van het noorden en westen van ons land. Modern onderzoek aan deze karakteristieke trekvogels gebeurt via het 'wilsterflappen': een oude methode om goudplevieren te vangen.

Recensie's: Goudplevieren broeden op de toendra-achtige gebieden van Noord-Europa, Azie en Noord-Canada. Tijdens de seizoensmigraties in het voor- en najaar doen zij ook ons land aan. Zij bevolken dan massaal de graslanden van de noordelijke provincies. Dit monumentale boek beschrijft deze fascinerende vogels. Diverse auteurs geven elk vanuit hun eigen discipline heel veel informatie over zaken als: biologie, biotoopkeuze, verspreidingsgebieden, status en de plaats die deze vogels innemen in de diverse ecosystemen. Tevens wordt aandacht geschonken aan de ondersoorten van de goudplevier. Dit is bijzonder interessant vanwege de vele waarnemingen in ons land. Het grootste deel van dit boek is gewijd aan de cultuurhistorie van het wilsterflappen. Deze jachtmethode, die tot 1978 nog gangbaar was in Nederland, wordt nu alleen nog gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Deze uitgave is rijkelijk voorzien van kleurenfoto's, historische zwartwitfoto's en diverse tabellen. Een bijgevoegde cd met videofragmenten over het wilsterflappen en de vogeltrek maakt dit boek bijzonder aantrekkelijk. Een register en een literatuuroverzicht completeren het geheel.

Niek van de Wolff

fascinerend en boeiend boek
Een boek voor liefhebbers van natuur en vogels. En van mooie oude verhalen. Wellicht moet je een beetje insider zijn, maar ook in het algemeen is het bijzonder boeiend de ontwikkeling te volgen van de oude jachtmethode van het wilsterflappen. Van het vangen van vogels voor de consumptie - tot 1979 - tot een zeer waardevolle bijdrage aan de wetenschap. Door de gevangen vogels van ringen te voorzien en het verzamelen van andere biometrische gegevens, is een schat aan gegevens verzameld. Menig wetenschapper is hierop reeds gepromoveerd. Zonder de fascinatie van de "eenvoudige" veldwerkers voor deze oude jachtmethode, tot op de dag van vandaag, was dat niet mogelijk geweest. Zonder de wetenschap zou deze jachtmethode allang zijn uitgestorven.